Henk-Reints.nl
 
Verkooptechniek

In een groot winkelbedrijf waar zo ongeveer letterlijk alles te koop is, van paperclip tot privevliegtuig, is een nieuwe verkoper in dienst. Aan het eind van de eerste werkdag komt de chef bij hem langs en vraagt hoe het op die eerste dag is vergaan:

En, hoeveel klanten heb je vandaag geholpen?

Eentje, meneer.

Wat? Eentje maar? De hele dag? En hoeveel omzet heb je gedraaid?

Twee vijfentachtig, meneer.

Dus je hebt hier de hele dag niks anders gedaan dan een enkele klant helpen voor het onbenullige bedrag van twee euro vijfentachtig?

Nee, u begrijpt me verkeerd, ik bedoel tweehonderd vijfentachtigduizend euro, meneer.

Wat? Hoeveel?

Tweehonderd vijfentachtigduizend euro, meneer.

Zo! Wat heb je dan verkocht?

Nou, ik heb hem die grote super de luxe jeep verkocht die vooraan in de showroom stond, meneer.

Ja, maar die kost toch geen tweehonderd vijfentachtigduizend euro?

Dat klopt meneer, maar hij had die jeep ook pas nodig nadat ik hem die grote boottrailer had verkocht en die kon hij met zijn golfje niet trekken.

Boottrailer? Dus die man kwam een boottrailer kopen en jij verkoopt er meteen een grote jeep bij? Geweldig!

Nou nee, eigenlijk kwam hij niet voor die boottrailer, maar ja, toen hij dat fraaie luxueuze zeiljacht had gekocht moest-ie dat natuurlijk wel kunnen vervoeren, dus toen heb ik hem die boottrailer erbij verkocht.

Fantastisch! Die man komt voor een zeilboot en jij verkoopt er meteen een trailer en een jeep bij, ik ben trots op je!

Dank u wel meneer, maar eigenlijk kwam die man niet om dat zeiljacht te kopen.

Oh nee?

Nee, toen ik hem duidelijk had gemaakt dat je slecht kunt overnachten in die opblaasbare roeiboot die hij had gekocht heb ik hem dat luxueuze zeiljacht kunnen verkopen.

Wat een prestatie zeg! Die man koopt een opblaasboot en jij verkoopt er meteen een zeiljacht bij en een boottrailer en een jeep!

Nee, hij had namelijk eerst een complete visuitrusting gekocht en toen heb ik hem duidelijk kunnen maken dat vissen óp het water veel mooier is dan langs de kant, en zo heb ik hem die opblaasboot kunnen verkopen.

Ik sta perplex! Die man komt voor een visuitrusting en jij verkoopt er meteen een opblaasboot en een zeiljacht bij en ook een boottrailer en een jeep!

Nou nee, hij kwam eigenlijk niet voor die complete visuitrusting, maar toen hij een werphengel had gekocht heb ik hem ervan kunnen overtuigen dat je met een complete uitrusting veel prettiger kunt vissen dan met alleen maar een hengel.

Ik sla er steil van achterover! Die man komt dus een hengel kopen en dan verkoop jij hem meteen ook een complete visuitrusting, een opblaasboot, een zeiljacht, een boottrailer en een jeep?

Nee, hij kwam eigenlijk niet voor die hengel, maar nadat ik hem een rol vissnoer had verkocht zag hij zelf ook al vrij snel in dat je zo'n vislijn niet met je blote handen kunt hanteren, dus toen heb ik hem er die werphengel bij verkocht.

Mijn ontzag stijgt boven de wolken! Die man komt een vislijntje kopen en jij verkoopt er meteen een hengel bij, een complete visuitrusting, een opblaasboot, een zeiljacht, een boottrailer en een jeep?

Nee meneer, dat vissnoer had hij pas nodig nadat ik hem een enkel vishaakje had verkocht, want zeg nou zelf, met alleen maar een haakje vang je niet veel, dus daarom heb ik er het vissnoer bij verkocht.

Knijp me, ik droom! Die man komt voor alleen maar een vishaakje en dan verkoop jij er een rol vissnoer bij en een hengel, een complete visuitrusting, een opblaasboot, een zeiljacht, een boottrailer en een jeep??!!??

Nou, nee, eigenlijk kwam die man niet voor een vishaakje.

Waarvoor dan?

Hij kwam een doosje aspirine kopen omdat zijn vrouw hoofdpijn had en toen zei ik: Nou, dan kun je dit weekend maar beter gaan vissen...

 

Henk-Reints.nl